piątek, 11 stycznia 2013

Co z tym wegetarianizmem?



Dzisiaj jest światowy dzień wegetarian, dlatego też kilka słów o jedzeniu bez mięsa. Wprawdzie w moim jadłospisie czasem pojawiają się ryby oraz drób, to jednak coraz bardziej przymierzam się do diety wegetariańskiej. Wiem jednak, że nie należy wprowadzać zmian zbyt drastycznie, więc na razie por prostu na naszym stole pojawia się więcej bezmięsnych dań.


 Dlaczego warto pomyśleć o tego typu diecie? No cóż, wegetarianizm jest zdrowszy niż nasza tradycyjna polska kuchnia. Z badań wynika zresztą, że osoby będące na prawidłowej bezmięsnej diecie żyją znacznie dłużej, a przy tym rzadziej zapadają na różnego rodzaju choroby serca oraz układu krążenia. Równocześnie przechodząc na wegetarianizm chronimy środowisko.
Wiele osób uważa, że wyłączając mięso z diety stracimy wiele składników, które niezbędne są dla naszego zdrowia. Jeśli będziemy dobierać odpowiednie produkty, to nie popadniemy w anemię. Musimy jednak pamiętać o różnorodności i wiedzieć, które produkty dostarczają nam określone składniki.
Białko, czyli główny budulec
Znajduje się między innymi w:
- fasoli,
- grochu,
- soczewicy
- kasza
- orzechy i nasiona.
Oczywiście nie musimy też rezygnować z produktów mlecznych, więc wtedy mamy wiele możliwości na dostarczanie białka do organizmu. Pamiętajmy jednakże, że produkty nabiałowe mają dość dużo tłuszczu.

Żelazo to odporność i koncentracja
Znajdziemy je przede wszystkim w warzywach liściastych, fasoli, soczewicy, a także w chlebie pełnoziarnistym i owocach suszonych.

Wapń, czyli zdrowe kości
Niezwykłym źródłem wapnia jest sezam, tofu  oraz różnego typu zielone warzywa. Dobrze jest też spożywać migdały i pomidory.

Cynk to wzrost i zdrowa skóra
Znajdziemy go w soczewicy, chlebie pełnoziarnistym, a także brązowym ryżu. Warto również spożywać orzechy, ale pamiętajmy przy tym, że dostarczają one wiele kalorii.
Kiedyś jak byłam przez kilka lat wegetarianką, to jadłam dość monotonnie i jednorodnie. Po paru latach musiałam wrócić do normalnego trybu żywienia. Jednakże obecnie wiem, że przejście na bezmięsną dietę jest procesem długotrwałym, który wiąże się z nabyciem pewnych umiejętności. Dlatego uczę się nowego stylu gotowania, próbuję różnorodnych potraw i poznaję warzywa i owoce, o których wcześniej nie słyszałam. W mojej kuchni pojawiła się również kasza i rośliny strączkowe, a także suszone owoce i warzywa. Wiem, że tego typu produkty pozwolą mi zachować zbilansowaną dietę. Jeśli ktoś decyduje na wegetarianizm, to warto najpierw zapoznać się z jego regułami, aby faktycznie wyszedł nam on na zdrowie. 

Przydatne mogą być poniższe tabele.

Piramida wegetariańska


Kalendarz sezonowości warzyw
           


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz