poniedziałek, 4 lutego 2013

Świat bez cukru

Jak się okazuje świat pozbawiony cukru również bywa słodki. To tak zwaną "białą śmierć" możemy przecież zastąpić mnóstwem słodkości, które zaspokoją nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co zatem można stosować zamiast cukru?



Miód

Ten słodki element kuchni przychodzi nam od razu do głowy, gdy myślimy o jakimś zastąpieniu zwykłego cukru. Całkiem dobrze, bo miód jest bardzo zdrowy i faktycznie świetnie się sprawdza w wielu potrawach. U nas głównie stosowany jest do herbaty, a szczególnie robionej tej w okresie zimowym (pamiętajmy jednak, aby nie dodawać miodu do wrzątku, bo traci wtedy on swoje właściwości). Ten pszczeli skarb używamy również do deserów, a czasem jako bazę sosu do sałatki (polecam z dodatkiem ostrych przypraw - pycha).



Oto przepis na zimową herbatę, która jest przepyszna:

Składniki:
- trzy torebki herbaty
- 4 cm imbiru
- 6 goździków
- laska cynamonu
- 1 anyż
- 3 łyżki miodu
- dzbanek wrzącej wody

Torebki zalewamy i dodajemy wszystkie składniki poza miodem. Gdy woda trochę się ostudzi dodajemy również miód i wszystko mieszamy.
Napój jest słodki, pyszny i rozgrzewający. Uwielbiam go, szczególnie gdy wracam przemarznięta do domu. Humor od razu lepszy.

Ksylitol

Ten cukier brzozowy jest świetną alternatywą dla tradycyjnego cukru. Szczególnie polecany jest dzieciom z alergiami czy zmniejszona odpornością. Zaleca się go również jako profilaktykę próchnicy. Ważnym elementem tego składnika jest to, że nie fermentuje on w przewodzie pokarmowym. Poza tym zawiera on o 40% mniej kalorii niż biały cukier. Możemy więc go stosować zastępczo w zwykłych przepisach na słodkie desery.

Przykładowo znaleziony przepis na lukier bez cukru. Co się nie da jak się da :)

http://zdrowienawidelcu.pl

Stewia

Liście stewii mogą zastąpić cukier oraz wszelkie inne słodycze. Są one bowiem słodsze 300 razy bardziej od cukru.W Europie stewia pojawiła się prawdopodobnie pod koniec w XIX w. Jej dużym atutem jest to, że nie wpływa negatywnie na nasze zęby, a przy tym nie posiada właściwie kalorii. Na potrzeby domowe przy tym nie wymaga żadnego drogiego przetwórstwa, albowiem wystarczy po prostu wysuszone listki pokruszyć bądź zemleć w młynku czy mikserze i już możemy słodzić. Jeśli natomiast susz zalejemy wrzątkiem to otrzymamy słodki syrop. Pamiętajmy, że na jedną szklankę herbaty może z powodzeniem wystarczyć gdzieś 1/5 łyżeczka suszu. Susz taki możemy przechowywać przez kilka lat.



A tutaj znajdziemy wiele inspirujących przepisów

http://slodkie-ciasta-bez-cukru.blogspot.com/ 

Daktyle

U nas w kuchni jako substancja słodząca często stosowane są daktyle. Jednakże niestety nadają się one jedynie do deserów i to nie wszystkich. Świetnie natomiast sprawdzają się w różnych ciastach czy masach.


Mój ulubiony przepis na czekoladę bez czekolady. Moja córa wczoraj miała właśnie ucztę i zajadała się radośnie zdrowymi słodyczami :)

Przepis na smakoterapii. Polecam :)

Słodkie syropy

Syropy mają mocny aromat owoców, więc nie potrzebujemy ich za dużo do słodzenia. Alternatywą dla cukru może być między innymi syrop z buraków cukrowych czy syrop klonowy. Ten pierwszy zawiera mnóstwo magnezu, wapnia i żelaza. Świetnie nadaje się do musli, sałatek, jogurtu czy jako aromat do wypieków.

Syrop klonowy ma smak karmelowy o owocowym posmaku. Głównie służy jako dodatek do gofrów czy naleśników.

Syrop z agawy w smaku bardzo przypomina miód. Przy tym jest on trzykrotnie słodszy od zwykłego cukru, a przy tym posiada pięć razy niższy indeks glikemiczny niż miód. Może on być stosowany właściwie do wszelkiego rodzaju potraw.

Syropy jednak są u nas rzadkością. Czasem po prostu sama robiłam syrop daktylowy, jednak znacznie bardziej wolę stewię oraz miód.

Nie musimy więc rezygnować ze słodkiego, bo nawet słodycze mogą być zdrowe :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz